Februari

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Februari

Vi har fördjupat oss i det fascinerande luktsinnet och samspelet mellan luktsinne och smakupplevelse. Genom olika aktiviteter har vi utforskat hur dessa sinnesintryck påverkar vår vardag och våra upplevelser. Vi inledde månaden med att skapa konstverk med hjälp av kryddor, vilket resulterade i en verklig doftexplosion. Våra hem fylldes av en arom som påminde starkt om en indisk restaurang. Ett av veckans höjdpunkter var “doftmemory”, ett spel som visade sig vara en utmärkt övning för barnens luktsinne. Det är alltid lika imponerande att se hur skickliga barn kan vara på minnesspel, och doftversionen var inget undantag. Under en av våra matematiksamlingar fokuserade vi på siffran 2 och utforskade konceptet av par. Dagens ”mattelåda” var en kvadratisk låda. Upptäckte att många barn vet att det heter kvadrat. Inuti lådan fann vi två nästan identiska små dockor, vilket ledde till intressanta samtal om hur många saker vi har i par på vår egen kropp, såsom ögon, öron och fötter. Denna upptäckt väckte barnens nyfikenhet och vi utvidgade diskussionen till att inkludera par av föremål i deras omedelbara miljö, såsom strumpor. Barnen födda 2020 fick även möjligheten att uppleva “Konsertburkarna”, en föreställning som inte bara bjöd på magisk musik från oväntade behållare utan också lyfte fram vikten av återvinning.

Vi hade en vecka full av hjärtan. Den veckan var extra speciell. Vi har uppmärksammat Alla Hjärtans Dag, en dag som ger oss en anledning att prata lite mer om vänskap och omtanke. Våra barn har skapat hjärtan, symboler för kärlek och vänskap, som vi sedan delade ut till människor vi mötte under våra utomhusaktiviteter och till våra grannar. Det var en del av vår strävan att sprida glädje och omtanke i vår omgivning, en viktig gest som vi värderar högt varje dag. Under veckans gång fick vi även möta Alla Hjärtans Dag-monstret, ett gulligt monster som blev mättat av barnens generositet då de matade det med bokstäver på dess begäran. En lekfull och interaktiv aktivitet som barnen tyckte mycket om. Tisdagen firade vi också Fettisdagen. Efter mellanmålet njöt vi av små semlor, en tradition som är lika trevlig som den är delikat. Vårt fokus har inte bara legat på traditioner; vi har även fortsatt vårt arbete med att utforska våra sinnen. Denna vecka riktade vi in oss på synen. Genom olika övningar fick barnen uppleva hur det är att inte kunna se. En övning bestod i att barnen, med förbundna ögon, fick känna på sina kamrater och försöka gissa vem de var. Detta öppnade upp för samtal om allt det vackra vi kan se runt omkring oss som regnbågar, skuggor, månen och stjärnorna, men som vi inte kan ta med oss hem. De äldre barnen utmanades med ett logikspel som krävde att de tänkte i samma ordning som bilderna visades, en fantastisk övning för att utveckla problemlösningsförmågan. Till allas glädje återvände även snön denna vecka. Den gav oss möjlighet att ge oss ut för att åka pulka i backen och bygga snögubbar, aktiviteter som alltid är uppskattade av barnen. Genom att uppmärksamma våra traditioner och fortsätta utforska våra sinnen, skapar vi en mångfacetterad och stimulerande miljö för våra barn. Varje vecka är en resa fylld med nya upptäckter, och vi ser fram emot att fortsätta denna resa tillsammans.

En vecka utforskade vi vårt hörselsinne genom en rad kreativa och interaktiva aktiviteter. Vårt mål har varit att öka barnens medvetenhet om ljud och att förstå hur vårt hörselsinne fungerar. Ljudlekar och experiment: Vi spelade ljudmemory och ljudbingo, vilket inte bara var roligt utan också stimulerade barnens lyssnande och minnesförmåga. Vi tittade på örats olika delar och diskuterade hur vi hör. Ett kreativt projekt var när vi byggde “telefoner” av muggar, vilket ledde till många spännande samtal, även om förväntningarna på en rosa iPhone kanske inte helt uppfylldes. Vi utförde ett fascinerande experiment där vi kunde se ris hoppa på plastfolie till följd av ljudvågor, en visuell demonstration av ljudets kraft. Ett annat experiment involverade ett glas med vatten och en kula; barnen observerade hur kulan fortsatte att röra sig även efter att vattnet slutat snurra, vilket ledde till diskussioner om rörelse och perception. Konst och musik: En av veckans höjdpunkter var när vi målade till musiken av “Bergakungen”. Barnen uppmanades att lyssna på musiken och sedan uttrycka sina känslor och intryck genom färg och form. Det var inspirerande att se hur de gav sig hän åt musiken och målade med stor inlevelse. Firande och Lek Vi hade också glädjen att fira en nybliven tvååring i gruppen, vilket gav oss tillfälle att sätta barnet i fokus och uppmärksamma denna speciella dag. Slutligen, vi förstår om ni har märkt att barnens kläder har varit svåra att hålla torra; vår upptäckarglädje har lett oss till många vattenpölar! Lekar runt vattenpölarna har varit oförglömliga, och trots de blöta kläderna har detta varit en viktig del av barnens utforskande och lärande.