November

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

November

Den här månaden gick också jättefort! Vi har haft fokus på hjärnan i vårt projekt ”kroppen”. Vi började med en storsamling i parken då vi kände på en konstgjord hjärna och med hjälp av vatten kunde vi känna hur mycket en hjärna väger. Många visste sen innan att hjärnan skickar signaler för att styra resten av kroppen.

Hur skulle det vara om vi inte hade nån hjärna? Barnen fick ligga ner i en hög på golvet och inte röra en endaste kroppsdel. ”Det skulle ju bli tråkigt” konstaterade de ganska snabbt. Under några dagar lekte de ”jag har ingen hjärna” och de ramlade ihop och låg bara stilla utan att göra något. Kompisar fick komma och ”väcka” dem med orden ”Nu opererade jag in en hjärna till dig”. Och så fungerade de igen. Vi har pratat om att det är viktigt att skydda hjärnan med hjälm när man t ex cyklar eller åker skridskor.

Vi har pratat om hur hjärnan hjälper oss att minnas saker, då passar memoryspelet bra in. Memory är ett spel som barnen oftast vinner, man kan ju undra hur det kommer sig. 😉

Vi har haft analog och digital programmering med barnen, både på Brunnagården och hemma. Det är ganska lätt att anpassa övningar efter ålder då vi bara ökar antal moment att utföra ju äldre de är.

Vädret har under november verkligen växlat om från höst till vinter, i början av månaden hängde i i parken och skogen. Nu sista veckan kan vi inte slita oss från pulkabacken. Så roligt att få njuta av att lek i snön igen. Vi åker på stjärtlappar, madrasser och vaxduk. Pulkor och snowracer använder vi Inter i backen, då skulle vi behöva ha hjälm till barnen då de får högre fart och ”åkdonen” är hårdare.

Skapande har varit en stor aktivitet under november månad. Det har skapats farsdagspresenter, adventsljusstakar och mycket annat som barnen velat göra. Nu kommer vi in i december månad då fylls våra hem av barnens alster i alla vrår. Det skapas tomtar, julgranspynt, ljusstakar och allt du kan tänka dig. Några barn är mer intresserade och gör mycket andra barn har inte samma intresse, men alla blir erbjudna att skapa med olika material. Ibland ser vi hur barnen tittar på varandra och vill göra som kompisen och ibland skapas det helt från sin egen fantasi.

De äldsta barnen var och tittade på teatern ”Obs! Superviktigt!”. Den handlade om vad som är viktigt här i livet. Barnen fick komma med egna förslag och det var mycket musik och dans där barnen också fick vara med.

Vi sjunger luciasånger på de flesta samlingarna just nu, det har ni säkert fått höra hemma. Själv går man och nynnar på Luciasångerna vart man än är, de fastnar liksom. Vi ser så fram emot att träffa er alla på Luciatåget 11:e december på Brunnagården.