Matsedel

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Maten är till mycket stor del ekologisk och vi serverar självklart många olika grönsaker att välja på till varje måltid. Vi serverar ENBART svenskt kött. Vi förbereder maten på morgonen och barnen är delaktiga i detta. De får t ex. skära grönsaker, skala potatis, duka, välja lunch-ramsa eller röra i grytan. Om vi ska ha med oss maten till skogen får de hjälpa till med packningen. Ofta är det barnen som påminner oss om saker vi glömt packa ner. Att äta tillsammans ute i skogen ökar gemenskapen i gruppen och vi märker att barnen får ökad aptit av att vara ute i skogen hela dagen. 

Livsmedelsverket beskriver vikten av trivsamma måltidsstunder på denna sida, en mycket bra text, där det blir tydligt att bra måltider består av så mycket mer än bara god mat:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/maltidsmodellen

Vi håller så klart ner på socker så mycket det går och väljer t ex fil eller yoghurt med den minsta mängd socker i.  Dock har vi inget totalt sockerförbud. Vi bakar t ex semlor tillsammans på fettisdagen eller dricker varm choklad ute i vinterskogen, men detta är undantagsfall. Vi tror helt enkelt inte på totalförbud. När vi har olika lekar eller liknande där det ingår ett pris, består priset nästan alltid av något icke ätbart. Allt för att inte göra nån stor sak av sötsaker och liknande.

Vecka: 9

FREDAG:

Vecka: 10

MÅNDAG: Vegobullar med kokt potatis och gräddsås

TISDAG: Tunnbrödsrulle

ONSDAG: Tonfiskpasta

TORSDAG:Köttfärsgratäng med ris

FREDAG: Kycklinggryta med ugnsrostade rotsaker

Vecka: 11

MÅNDAG: Chili sin carne, gräddfil och ris

TISDAG: Falukorv i ugn med potatismos

ONSDAG: Lax i ugn med kall dillsås och potatis

TORSDAG: Tacos med de klassiska tillbehören

FREDAG: Pasta och kycklinggratäng

Vecka: 12

MÅNDAG: Pasta med broccoli och ostsås

TISDAG: Köttfärslimpa med gräddsås och potatis

ONSDAG:Tunnbrödsrulle med panerad fisk och potatismos

TORSDAG: Makaronilåda

FREDAG: Chicken nuggets, ris och sås