September

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

September

Det känns både nytt och spännande att sammanfatta en hel månad, särskilt eftersom detta är vårt första inlägg efter sommaren. Istället för att uppdatera er varje vecka, kommer vi nu skriva ett inlägg i månaden här på hemsidan. Detta beror på att vi introducerar Tyra appen i vår kommunikation. Vänligen fyll i GDPR-formulären snarast, och när dessa är mottagna kommer ni få en inbjudan till Tyra. Vi ber om er förståelse under denna övergång, det är lika nytt för oss som för er. Vi har även beslutat att inte längre publicera bilder på barnen här i bloggen. Trots att vi har samtycke, känns det mer passande att dela bilder via Tyra-appen.

Först vill vi så klart hälsa våra två nya kompisar välkomna! Det är så kul att de hittat varandra på ett väldigt speciellt sätt. De frågar efter den andra om hen är utom synhåll och håller ofta varann i handen. Vi ser att de föredrar varandras sällskap i leken också!

Vi har hunnit fira fyra födelsedagsbarn, två som fyllde år i somras och två under september. Lite roligt att när de får välja mat, lekar, har disco mm så det enda de pratar om är att de får ett ”blinkande glas” vid lunch o mellis! Tänk att det kan vara så viktigt! =)

Vi vill tacka för ett roligt föräldramöte. Så himla god mat ni hade ordnat allihop! Vi tycker det är väldigt givande att få prata med alla er om annat än hur barnens dag har varit, vi får liksom lära känna er på andra plan också. Vi tänker att det är en del av att vara ett familjedaghem/ pedagogisk omsorg, där vi lär känna hela familjen. Sedan tycker vi också att det är viktigt att ni får lära känna varandra.

Vårt tema för läsåret är som ni alla vet vid det här laget; kroppen. Vi startade upp med diskussioner, frågor, funderingar och kunskap från barnen. Vad vet vi redan? Vad ska vi ta reda på? Hur tar vi reda på? Som vanligt fick vi massor av frågeställningar som vi nu kommer jobba med. Vi har hittills jobbat med hur barn blir till, matsmältning, hjärta, blodomlopp och lungor. Framöver är det skelettet vi ska titta närmare på. Vi är förundrade över hur verkligen alla barn suger till sig ny kunskap och fångar upp nya begrepp under temaarbetet. Ni kommer kunna följa vårt arbete under fliken dokumentation i Tyra.Men tänk på att vi uppdaterar den när tid finns. Så ibland kan det dröja längre tid mellan uppdateringarna, men då beror det på att vi inte hunnit fått till tid till att uppdatera där men et kommer.

Just nu har barnen många onamnade klädesplagg, framför allt tröjor som ofta tas av under dagen. Det är inte det att barnen inte vet vems det är, utan vi vill slippa hålla på och fråga runt hela gruppen kring tio plagg om dagen. Det blir lättare för oss om vi bara kan kolla på plagget och hänga det på rätt plats direkt. Det här gäller alla kläder, inte bara ytterkläder. Glöm inte de extrakläder som lämnas till oss. Plötsligt har något barn varit i påsen eller de har åkt ut när vi har bråttom, sedan vet man inte vem det tillhör.

Barn födda 2019 begav sig iväg på en bussresa och såg musikföreställningen ”Dumma, fula dag”. Det var en musikal som bjöd på en emotionell berg-och-dalbane-resa som speglade livets skiftande känslor. Handlingen utforskade dynamiken mellan en lillasyster som vaknar på fel sida, och hennes storasyster som gjorde allt för att förändra hennes humör. Vi njöt av föreställningen och barnen var som uppslukade från början till slut och jag tror att bussresa var lika uppskattad som föreställningen.

Barn födda 2020 ser fram emot sitt första teaterbesök hos oss den 19:e oktober, där de kommer att se föreställningen ”Boll? Boll. Boll!” Därefter kommer barnen födda 2018 att se på teatern ”Obs! Superviktigt” den 9:e november.

Viktigt att notera: Nu på onsdag, den 4:e oktober, kommer fotografen till oss. Vi håller tummarna för finväder så att vi kan fotografera utomhus, men om vädret inte tillåter kommer fotograferingen ske inomhus. Vi kommer vara hos Hacer och även avnjuta lunchen där.

Våra åldersindelade utegrupper är vi också igång med. Den äldsta gruppen fokuserar på språkutveckling med Lotta. Den mellanliggande gruppen utforskar matematik md Catrine. Och de allra yngsta barnen utforskar naturen tillsammans med Hacer.