Matsedel

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Maten är till mycket stor del ekologisk och vi serverar självklart många olika grönsaker att välja på till varje måltid. Vi serverar ENBART svenskt kött. Vi förbereder maten på morgonen och barnen är delaktiga i detta. De får t ex. skära grönsaker, skala potatis, duka, välja lunch-ramsa eller röra i grytan. Om vi ska ha med oss maten till skogen får de hjälpa till med packningen. Ofta är det barnen som påminner oss om saker vi glömt packa ner. Att äta tillsammans ute i skogen ökar gemenskapen i gruppen och vi märker att barnen får ökad aptit av att vara ute i skogen hela dagen. 

Livsmedelsverket beskriver vikten av trivsamma måltidsstunder på denna sida, en mycket bra text, där det blir tydligt att bra måltider består av så mycket mer än bara god mat:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/maltidsmodellen

Vi håller så klart ner på socker så mycket det går och väljer t ex fil eller yoghurt med den minsta mängd socker i.  Dock har vi inget totalt sockerförbud. Vi bakar t ex semlor tillsammans på fettisdagen eller dricker varm choklad ute i vinterskogen, men detta är undantagsfall. Vi tror helt enkelt inte på totalförbud. När vi har olika lekar eller liknande där det ingår ett pris, består priset nästan alltid av något icke ätbart. Allt för att inte göra nån stor sak av sötsaker och liknande.

Vecka: 24-26

ALLA DAGAR: Kökets eller barnens val

Vecka: 21

MÅNDAG: Blomkålssoppa med gratinerad smörgås

TISDAG: Köttfärsgratäng med potatis

ONSDAG: Skaldjurssallad med sjögräsnudlar

TORSDAG: Kycklingfile teriyaki serveras med rotsaker

FREDAG: Korvstroganoff med ris

Vecka: 22

MÅNDAG: Italiensk pastasallad med soltorkade tomater

TISDAG: Grillad hamburgare/ ostburgare med bröd

ONSDAG: Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

TORSDAG: Kycklingröra med curry servers med pressad potatis

FREDAG: Tacosallad med chilisås i tortillabröd

Vecka: 23

MÅNDAG: Vegetarisk gryta med chili och krossade tomater

TISDAG: Kyckling med ajvar, fetaost och tagliatelle

ONSDAG: Tunnbrödsrulle med panerad fisk, räksallad och potatismos

TORSDAG: Asiatisk köttfärspytt med ris och chilimajjo

FREDAG: Fläskytterfilé med ugnsrostade grönsaker