Matsedel

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Maten är till mycket stor del ekologisk och vi serverar självklart många olika grönsaker att välja på till varje måltid. Vi serverar ENBART svenskt kött. Vi förbereder maten på morgonen och barnen är delaktiga i detta. De får t ex. skära grönsaker, skala potatis, duka, välja lunch-ramsa eller röra i grytan. Om vi ska ha med oss maten till skogen får de hjälpa till med packningen. Ofta är det barnen som påminner oss om saker vi glömt packa ner. Att äta tillsammans ute i skogen ökar gemenskapen i gruppen och vi märker att barnen får ökad aptit av att vara ute i skogen hela dagen. 

Livsmedelsverket beskriver vikten av trivsamma måltidsstunder på denna sida, en mycket bra text, där det blir tydligt att bra måltider består av så mycket mer än bara god mat:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/maltidsmodellen

Vi håller så klart ner på socker så mycket det går och väljer t ex fil eller yoghurt med den minsta mängd socker i.  Dock har vi inget totalt sockerförbud. Vi bakar t ex semlor tillsammans på fettisdagen eller dricker varm choklad ute i vinterskogen, men detta är undantagsfall. Vi tror helt enkelt inte på totalförbud. När vi har olika lekar eller liknande där det ingår ett pris, består priset nästan alltid av något icke ätbart. Allt för att inte göra nån stor sak av sötsaker och liknande.

Vecka:

FREDAG:

Vecka: 2

MÅNDAG: Potatisbullar, lingonsylt, vitkålssallad

TISDAG: Renskavsgryta med champinjoner och ugnspotatis

ONSDAG: Pankopanerad torsk och potatismos

TORSDAG: Krämig soppa med palsternacka och smörstekta kantareller, skinktoast

FREDAG: Spagetti och köttfärssås

Vecka: 3

MÅNDAG: Svamprisotto med broccoli och morötter

TISDAG: Potatis- och köttfärsgratäng

ONSDAG: Italiensk torsk i panna, bulgur

TORSDAG: Gai Pad Prik – het thailändsk kycklingwok

FREDAG: Krämig falukorvsgryta serveras med pasta

Vecka:

MÅNDAG:

TISDAG:

ONSDAG:

TORSDAG:

FREDAG: