Matsedel

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Maten är till mycket stor del ekologisk och vi serverar självklart många olika grönsaker att välja på till varje måltid. Vi serverar ENBART svenskt kött. Vi förbereder maten på morgonen och barnen är delaktiga i detta. De får t ex. skära grönsaker, skala potatis, duka, välja lunch-ramsa eller röra i grytan. Om vi ska ha med oss maten till skogen får de hjälpa till med packningen. Ofta är det barnen som påminner oss om saker vi glömt packa ner. Att äta tillsammans ute i skogen ökar gemenskapen i gruppen och vi märker att barnen får ökad aptit av att vara ute i skogen hela dagen. 

Livsmedelsverket beskriver vikten av trivsamma måltidsstunder på denna sida, en mycket bra text, där det blir tydligt att bra måltider består av så mycket mer än bara god mat:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/maltidsmodellen

Vi håller så klart ner på socker så mycket det går och väljer t ex fil eller yoghurt med den minsta mängd socker i.  Dock har vi inget totalt sockerförbud. Vi bakar t ex semlor tillsammans på fettisdagen eller dricker varm choklad ute i vinterskogen, men detta är undantagsfall. Vi tror helt enkelt inte på totalförbud. När vi har olika lekar eller liknande där det ingår ett pris, består priset nästan alltid av något icke ätbart. Allt för att inte göra nån stor sak av sötsaker och liknande.

Vecka: 40

FREDAG: Pytt i panna, stekt ägg och rödbetor

Vecka: 41

MÅNDAG: Broccolipaj med morötter och fetaost

TISDAG: Kryddig korvgryta med lök, äpple och paprika

ONSDAG: Torsk i krämig basilikasås med wokmix

TORSDAG: Soppa och pannkaka, sylt o grädde

FREDAG: Kasslergömma med ugnspotatis

Vecka: 42

MÅNDAG: Spagetti och vegofärssås

TISDAG: Senapskyckling med kalkonbacon, vitkålssallad

ONSDAG: Laxsoppa med saffran, räkor och vitt vin, gratinerad smörgås

TORSDAG: Kålpudding, potatis och gräddsås

FREDAG: Pizza

Vecka: 43

MÅNDAG: Risotto med basilika och tomat

TISDAG: Nudelwok med kyckling och hoisinsås

ONSDAG: Fiskgryta med örtyoghurt

TORSDAG: Höstfestlunch med korvmumier och monsterburgare

FREDAG: Svamp- och skinksås med pasta