Matsedel

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Maten är till mycket stor del ekologisk och vi serverar självklart många olika grönsaker att välja på till varje måltid. Vi serverar ENBART svenskt kött. Vi förbereder maten på morgonen och barnen är delaktiga i detta. De får t ex. skära grönsaker, skala potatis, duka, välja lunch-ramsa eller röra i grytan. Om vi ska ha med oss maten till skogen får de hjälpa till med packningen. Ofta är det barnen som påminner oss om saker vi glömt packa ner. Att äta tillsammans ute i skogen ökar gemenskapen i gruppen och vi märker att barnen får ökad aptit av att vara ute i skogen hela dagen. 

Livsmedelsverket beskriver vikten av trivsamma måltidsstunder på denna sida, en mycket bra text, där det blir tydligt att bra måltider består av så mycket mer än bara god mat:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/maltidsmodellen

Vi håller så klart ner på socker så mycket det går och väljer t ex fil eller yoghurt med den minsta mängd socker i.  Dock har vi inget totalt sockerförbud. Vi bakar t ex semlor tillsammans på fettisdagen eller dricker varm choklad ute i vinterskogen, men detta är undantagsfall. Vi tror helt enkelt inte på totalförbud. När vi har olika lekar eller liknande där det ingår ett pris, består priset nästan alltid av något icke ätbart. Allt för att inte göra nån stor sak av sötsaker och liknande.

Vecka:

FREDAG:

Vecka:2

MÅNDAG: Kökets val

TISDAG: Kökets val

ONSDAG: Grönsakssoppa med asiatiska smaker och Ugnspannkaka

TORSDAG: Köttfärssås med spagetti (födelsedagsönskemål)

FREDAG: Renskavsgryta med tomar och ris

Vecka: 3

MÅNDAG: Citron- och honungsstekt grillost med tzatsiki

TISDAG: Spagetti och köttfärssås (födelsedagsönskemål)

ONSDAG: Fiskgratäng med potatismos och hollandaisesås

TORSDAG: Korvstroganoff med ris och ugnsstekta grönsaker

FREDAG: Italiensk kycklingpanna med oliver och basilika

Vecka: 4

MÅNDAG: Majscarbonara alt. Raggmunk

TISDAG: Falukorvsgryta med morot och palsternacka serveras med ris

ONSDAG: Kycklingwok i skogen

TORSDAG: köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och rödvinbärsgeléF

FREDAG: Blomkål- och broccolisoppa