Vecka 19

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 19

Årets skräpplockarvecka är nu avklarad! Vi hade ett mycket större område i Brunna denna gång så vi fyllde många stora gula sopsäckar. Tyvärr, kanske vi måste säga. Utopin vore väl om det inte fanns något skräp att plocka. Våra barn är så medvetna om att det är dåligt att kasta skräp, både för människor, djur och miljön.

Då drakgruppen verkar vara intresserade av kartor så tog vi en hel dag, när vi gick runt i Brunna och kollade om kartan stämde överens med verkligheten. Och det gjorde det! På hemmaplan tittade vi också på kartan var alla bor. Så klart var vi då tvungna att zooma ut kartan och titta var Stockholm ligger. Och Sverige, Norden, Europa och hela världen. Och hur ligger jorden till i förhållande till andra planeter? Det ska vi titta närmare på nästa vecka. Det är kul och spinna vidare och man behöver inte ha ett-års-tema på allting.

Nu så här i cykeltider har vi också pratat om att det är viktigt med cykelhjälm. Vi gjorde ett litet experiment med ett ägg och en liten hjälm som var anpassat just för ett ägg.

De som ska börja i skolan i höst har varit på skolbesök. Det var spännande så klart! Vi ska på ett till skolbesök om ett par veckor.

Teaterbesöket som några kompisar var på vart uppskattat. Sinnenas spektakel handlade som det låter, om våra sinnen. Barnen fick smaka, lukta, känna, lyssna och se. De var alla delaktiga i föreställningen.

Busan och Putte är fortsatt ute hos våra barn och läser böcker. En natt var de nedbäddade båda två hos ett av barnen. På morgonen när barnet vaknade satt Busan o Putte tillsammans och läste en bok, många böcker ur bokhyllan var på golvet. Vi har alla sett fotot och förundrats över hur det kan ha gått till. 😉

Våra fjärilslarvers utveckling följer vi med spänning. Under den här veckan har de vuxit från ca 1 cm till ca 4 cm. När vi kom in i torsdags hängde två larver plötsligt från locket, ett barn sprang ut på tomten o ropade, skynda er alla, nu har två hängt sig 😂 Idag fredag ser vi att det hänger tre larver från locket varav en slutit in sig i en kokong. Snart ska de få flytta in i sin större bostad, så hoppas vi att vi får släppa ut fjärilar i naturen.

När vi är ute om dagarna är det så fantastiskt att vara medupptäckare med barnen. Under veckan har vi bl.a spanat på myror, sett både stora och pyttesmå, sniglar och maskar som krupit över vägen, en liten gråsugga som fick namnet skalis m.m.

Nästa vecka fortsätter vi med våra grupper, som pausat ett par veckor nu. Till dess får ni ha en trevlig helg. 🌞