Vecka 18

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 18

Då har vi haft två kortare veckor. Men det känns som om vi hunnit med en hel del ändå. Förra veckans utflykt till Lillsjön blev väldigt lyckad! Precis lagom varmt och vi fick ha området för oss själva. (Ibland har ju nån förskola eller skola varit där samtidigt och då blir det lite rörigare, även om det också funkar så klart.)

Barnen fick leka av sig en stund och efter fruktstunden körde vi Bamseloppet. Först skulle vi balansera på en bom, sen springa baklänges, krypa under ett staket, upp på en rutschkana, upp på en hög sandkulle (det var jättesvårt, barnen halkade ner helatiden 😅), hoppa jämfota, upp till en annan rutschkana, och under bommar och in i mål. De äldsta sprang loppet två gånger. De fick medalj som de var stolta över. Och det ska de vara! Vi gjorde det enkelt för oss med lunchen denna dag och beställde pizza! Inte hela kostcirkeln men en gång per år tycker vi det är ok. Vi åkte buss dit och tillbaka och det gick jättebra. En av oss vuxna har varit skeptisk till det, och kanske är fortfarande, men denna gången gick det jättesmidigt. Den som är skeptisk (är rädd för att någon glöms kvar 😱) kanske måste öva lite mer! 😅

Vi har dragit igång ett litet projekt om bin. Vi vill tillsammans med barnen lära oss mer om bin. Vi har sett på likheter och olikheter mellan tex bin, getingar och humlor. Bina behövs för att pollinera våra växter, men enligt naturskyddsföreningen minskar bibeståndet från år till år; därför ska vi försöka hjälpa dem. Vi har satt upp två insektshotell och redan har några bin flyttat in. Vi har sått blommor som vi lärt oss bin uppskattar. (Vi hoppas de tar sig)  Vi har också smakat lite honung från ett av barnens morfar som har bigård.

Vi har haft utedag och gjort fröbollar till bina. Nästan alla tyckte det var roligt att gegga med leran och jorden. Vi konstaterade att bollarna såg ut som kobajs.

Den här veckan har det också flyttat in fyra små fjärilslarver till oss. Barnen och vi tycker det ska väldigt spännande och hoppas få följa utvecklingen från larv till puppa till fjäril. Därefter vara med när de tar sina första vingtag ut i naturen.

I tisdags målade de som var här varsin valborgseld. De yngsta målade med pensel och de äldre fick prova på att måla med magneter, det kommer vi göra flera gånger framöver, då de tyckte att det var kul.

Putte och Busan har nu givit sig ut på äventyr hem till barnen. De små trollen som älskar böcker är uppskattade av barnen, de blir alltid stor spänning när trollen kommer med nya små brev och vill följa med ett barn hem, lika roligt är det när barnen kommer tillbaka och stolt vill visa upp sin favoritbok.

Nästa vecka har vi skräpplockarvecka. I samarbete med Håll Sverige Rent och Upplands-Bro kommun kommer vi städa lite extra runtom i Brunna. Det är bra om ni packar med barnen tunna vantar.

Vi har också skolbesök nästa vecka för de tre barn som lämnar oss efter sommaren och beger sig vidare mot nya mål i skolans värld.

Barn födda 2015 kommer åka på teater på torsdag. Sinnenas Spektakel ska de få se.

Vi ser fram emot nästa vecka och önskar er alla en trevlig helg