Vecka 12

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 12

I princip hela veckan har handlat om lika/ olika och allas lika värde. Det är klart att årets alla veckor handlar om detta men det är roligt att lägga lite extra fokus på det. Vi har gjort “vänskapshänder”, där barnen får måla sin hand med varsin färg och sen blanda med kompisens färg genom att trycka händerna mot varandra.

I tisdags var vi ute i skogen och det var grymt mycket vatten i alla kärr. Barnen drogs dit, som starka magneter till vattnet, så klart, och några lyckades plurra i vattnet också. Vi vill verkligen uppmuntra till lek vid dessa tillfällen, samtidigt som vi inser att barnen blir kalla fort vid vattenlek på vårvintern. Det var ändå någon plusgrad nu tack o lov. Vi hade våra grupper, språk, matte och vatten, som vanligt.

I drakgruppen har vi med hjälp av två äpplen (se bilder) gjort liknelsen att om man säger dåliga saker till en kompis, så kanske det inte syns på utsidan att han/hon blir ledsen men det känns och märks på insidan. Vi konstaterade också att man kan göra den jämförelsen med hur vi behandlar vår jord. Vi kanske inte ser varje dag med blotta ögat hur jorden mår, men om vi inte behandlar den bra så mår den inte bra. Jag tror vi har tittat på jordgloben nästan varje vecka sen lång tid tillbaka, och barnen är lika intresserade fortfarande. Det finns ju såååå mycket att prata om, så fort vi tar fram jordgloben. Denna vecka spårade vi in på olika länders namn, hur fiskar i haven kan dö när vi skräpar ner, varför vi inte bor i något annat land, att det skulle vara coolt att bo på Nordpolen och om det går att hoppa från Sverige till Afrika.

I torsdags rockade vi sockorna. Vi tittade på en kort filmsnutt om varför vi gör det. Om ni som läser också vill veta så är länken till filmen här https://www.youtube.com/watch?v=v0YujnC1ims