Vecka 40

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 40

Boken Säg förlåt har vi läst och djupdykt i under veckan. Många barn kan ha svårt just med att säga förlåt och det heller ingenting vi vill tvinga barnen till. Men det är viktigt att ha en dialog och skapa förståelse för att något har blivit fel eller att kompisen blev ledsen. Om det är svårt att säga förlåt kan man istället ”göra förlåt”, kanske säga något som får kompisen att må bättre, ge en klapp på axeln, hjälpa till att hämta plåster etc. Ibland uppstår ett missförstånd och kompisen blir ledsen, då är det bra att tänka på att ”säga förlåt” även då. Vi har haft boksamtal, spelat upp olika drama där kanin och Igelkott blivit osams. Även lekt goddagleken som ska stärka barnens känsla för att kunna läsa varandras kroppsspråk MÅL: *Vi visar respekt för individen och medverkar till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet. * stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra.

I måndags bakade vi kanelbullar. Många föräldrar har frågat hur det är möjligt att baka med antingen sju ”äldre” barn eller fem ”yngre”. Ja, det blir stundtals lite av ett kaos men det kan det nog bli av många övriga aktiviteter också. Det är ju faktiskt det som gör det lite roligt också, att någon häller heeeela kanelburken på sin deg, att någon annan tappar fem deciliter vetemjöl på golvet eller att någon slickar upp socker som hamnat på stolen. I den äldre gruppen (barnen har fortfarande inte enats om ett namn på grupperna) så gjorde vi ett litet experiment med vatten, jäst och socker. Vad händer egentligen med jästen? Kan en flaska med detta innehåll blåsa upp en ballong helt på egen hand? Det var spännande att följa….. Vi jämförde också olika måttenheter och pratade om alla ingredienser. På frågan ”Vad ska man göra innan man börjar baka?” svarade alla i kör: ”Tvätta händerna!” Det märks att vi har/ haft en pandemi…..

Våra utegrupper är nu i full gång. Barnen födda ca -16, -17 är med Hacer och har mattegrupp. De jobbar just nu med mönster. De andra barnen har språkgrupp med Lotta och Catrine. Då det den här terminen ”bara” är två barn i yngsta gruppen har vi den här terminen valt att slå ihop grupperna. Den gruppen har bl.a. jobbat en del med ljud och djurens läten, även spelat instrument högt, lågt, fort och långsamt.

Vi har firat två födelsedagsbarn, en treåring och en fyraåring. Vi sjöng så klart både på svenska och engelska. Hos oss får de sjungande barnen sitta ner och de vi firar få stå på sina stolar. Alla lekar, favoritmaten och sjungande i alla ära, det är fortfarande de blinkande glasen som är det viktiga och det som alla andra blir avundsjuka på! Lite roligt faktiskt.

Nästa vecka kommer vi läsa böcker som handlar om barnkonventionen.

På tisdag nästa vecka ska barnen som är födda -16, -17, -18 se på teaterföreställningen Trollsagor med teater Slava.