Vecka 15

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 15

Tiden går snabbt och det känns länge sedan det var påsk, men vill ändå skriva lite om vårt påskfirande vi hade innan påsklovet. Vi hade många fina påskkärringar, påskharar och härliga barn hos oss då. De yngsta barnen var i skogen och letade efter hönan som passade deras ägg. De hade fått ett mönstrat ägg och på en gren hängde hönan med samma mönster. Ganska svårt när man är liten, men då är det bra att man kan ta hjälp av en lite äldre kompis. De äldre barnen hittade en skattkista, men kistan var låst. För att få tag i nyckeln, som påskharen hade behövde man ge påskharen tre påskkort. Nu började jakten och så kul alla hade. Först jagade de Hacer som sprang iväg med korten, när de kom ikapp henne, så fick de jaga ikapp Catrine, som sprang iväg med frimärkena. Hitta ett frimärke med påskmotiv och därefter var det dags att springa ikapp brevlådan som Lotta sprang iväg med och posta breven däri. Till slut fick barnen då tag i nyckeln som gick till skattkistan full av såpbubblor. Samarbetet barnen emellan var på topp och snabba är de minsann, vi hade inte en chans att springa ifrån dem. Hemma väntade en god påskbuffé som vi avnjöt tillsammans. Såklart blev det endel påskpyssel under den veckan.

Nu när vi åter igen pratat om hur viktigt det är att vara rädda om vår planet så ser vi direkt hur barnen på eget initiativ börjar plocka skräp när vi är ute och går. Nästa vecka är det skräpplockarveckan då vi ska göra Brunna lite finare. Raketerna har gjort ”rymdcollage” där de skulle räkna antalet 1, 2, 3 eller många. De fick benämna orden stjärna, sol, raket, jorden, måne. Sen skulle de klistra fast dessa på ett svart papper. Fast det svåraste av allt var nog att INTE klistra dit de fina diamanterna och stenarna som låg i samma låda. Dock fick de leka med dessa efteråt.
Världskristallerna har tillverkat just kristaller. Det kommer ta ett tag innan de är klara, ca två veckor men vi kollar varje dag hur de växer. De har fått leta rätt på olika geometriska figurer och passat in dem på ”rätt” planet och sen ritat i samma färg som planeten. Mycket har handlar om längd och avstånd den här veckan. Förhoppningsvis har de fått ett hum om hur långt en meter är. Så klart kommer då följdfrågorna genast; hur långt är en kilometer, en millimeter osv…. Avståndet mellan Bomullsvägen och vår plats i Gröna Dalen är ganska exakt en kilometer.

Vi har lärt oss en hel del om växhthuseffekten. Vad består egentligen dessa gaser av och varför blir jorden varmare? Och framför allt, vad kan vi göra åt det?

Vi har nu knutit ihop säcken till vårt rymdtema som även ska rapporteras in till Grön Flagg.

Vi har också firat en sexåring och en tvååring! De hade sina egna valda födelsedagslekar i smågrupperna. Gömma nyckeln är forfarande poppis bland de yngsta och hela havet stormar bland de äldre.

Nästa vecka skräpplockarvecka. Vi ska också titta på dansföreställningen ”Friktion”. Som alltid nuförtiden över länk.