Vecka 10

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 10

Den här veckan har ett nytt barn börjat hos oss och vi vill önska henne och hennes familj välkomna till Brunna Skogstroll. Redan efter ett par dagar räknade hon sig själv som ett barn i gruppen och de andra såg henne som självklar. Barnen är verkligen fantastiska på att ta in nya vänner i gruppen.

Veckan började med internationella kvinnodagen. Vi har de sista åren varit lite fundersamma huruvida vi ska uppmärksamma denna dag eller inte. Vi jobbar med jämställdhet och med människors lika värde VARJE dag på året. Dessutom finns det ingen internationell dag för män. Vi kan så klart prata om att det finns orättvisor i världen och prata om historien men tänker också att det kan vänta till skolåldern. För våra barn är det så självklart att tjejer och killar är lika värda. Vi vill liksom stanna där. Vi vill gärna höra era åsikter kring detta, vi ändrar oss stup i kvarten, särskilt om vi får höra era idéer. Inte bara om detta ämne så klart, utan om allt i verksamheten.

Vi gissar att ingen har missat att den här veckan helt och fullt har ägnats till melodifestivalen. Vi hade en annan tänkt agenda från början, men den fick vänta till nästa vecka. Vi tycker det är viktigt att följa och vara lyhörda för barnens intressen och den här veckan har det utan tvekan varit mello. Men jag vill lova att vi vuxna tröttnat lite på låtarna vid det här laget, så nästa vecka styr vi vidare med vårt projekt. Vi hann börja lite grann med det den här veckan; ett material som heter ”Liten och trygg”. Det handlar om känslor och hur vi uttrycker våra känslor. Kan man vara arg när man dansar? Hur känns det i magen om man är nervös? Kan ni låta jätte jätte arga? Hur länge kan du skratta? osv…… Detta ska vi fortsätta med nästa vecka.

I tisdags var barnen födda 2015 och 2016 på sin första dansverkstad, de kommer få dansa med danspedagogerna nästa vecka också och sedan kommer det hela avslutas med en dansföreställning via länk som heter Friktion- Hur känns det? Syftet med dansen är att uppmuntra lusten till rörelse och glädjen i att dansa. Under dansens olika övningar tränar barnet fokus, koordination, balans och samarbetsförmåga. Dess lyhördhet, kroppsmedvetenhet, improvisationsförmåga, fantasi och kondition. Förmågan att i rörelse till musikenförhålla sig till rummet ute eller inne och till varandra. Samt att låta sig inspireras av andra runt omkring. Utöver dessa dansverkstäder, så uppskattar hela vår barngrupp dans vilket vi ofta ägnar oss åt, både hemma och ute.