Vecka 8

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 8

Nu händer det grejer i naturen. Förra veckan vi skrev hade vi fortfarande vinter, den här veckan känns som vår och snön har försvunnit. Det syns på hallgolvet när man kommer in och vi förstår att ni fått tvätta en del under veckan. Men härligt att vi går mot ljusare tider.

Den här veckan har vi flikat in med ett blåljustema. Vi har bland mycket annat pratat om hur och när ringer man ringer nödnumret 112, vem kommer svara och vad ska jag säga. Det var lättare förr att veta hur man gör. Då tog man upp telefonen och slog 112 ett nummer som barnen lär sig snabbt. Idag när alla har olika slags telefoner som nästan alltid är låsta är det svårare. Vi har visat hur man gör på just våra telefoner för att kunna ringa även om telefonen är låst. Det kan ju vara en bra idé att visa hur de gör om det sker en olycka på hemmaplan också.

Raketerna har gjort en egen bilbana med både bilväg, övergångsställe och tågspår. Sen fick de lite övning i rött och grönt ljus. Framför allt pratade vi om att röd och grön gubbe vid övergångsställen. Några av de äldsta barnen i raketgruppen blev väldigt frustrerade när de yngre inte gjorde ”rätt”.

Vi har också fokuserat mycket på hitta Vilse. Vilse är en figur som dyker upp i Civilförsvarsförbundets material, som vi har tillgång till. Vad gör man om man skulle komma vilse? Vi har gått hitta Vilse spåret som vi upprepar varje år. I år har barnen fått varsin visselpipa, den har vi sagt kan ligga i favorit jackan och ska bara användas om man någon gång kommer vilse, så vi hoppas den aldrig behöver användas. Om man skulle komma vilse är det bra att göra sig hörd, men när man skriker blir kroppen rädd och spänd så det är bättre att ha en visselpipa att kunna blåsa i, som dessutom hörs bättre. Vi har också berättat för barnen, att om de blåser i visselpipan bara för skojs skull så familjen blir galen, då får mamma o pappa plocka undan den. 😉

Vi körde en polis och staty-lek ute en dag. Två barn fick vara poliser och alla andra statyer. Poliserna fick först kolla på vilken plats statyerna stod och sen gå iväg en stund. När de kom tillbaka hade två av statyerna blivit levande och bytt plats och stod nu stilla igen. Det gällde för poliserna att lista ut vilka. Vi blev väldigt fascinerade av att de fick nästan 100 % rätt. Vilka vuxna hade klarat det? Det var ju 16 statyer med i leken.

Världskristallerna har också fortsatt med sitt eget sjukvårdstema. Lite halvfarligt blev det när det sprang runt med en kompis på en bår. Ibland väljer man att bara blunda och lyssna på de skräckblandade skratten från barnen istället för att säga nej. De måste ju få prova när de fick en så innovativ idé!

Vi påminner om att svara på enkäten som ni fick på mail. Om inte tillräckligt många svarar får vi inte ta del av svaren. Denna är viktig för oss när vi utvärderar vår verksamhet.

Nästa vecka är det sportlov för flera familjer, vi återkommer med bloggen fredag vecka 10.