Vecka 5

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 5

Vintern tycks vara här för att stanna åtminstone en stund till, vilket vi är tycker är roligt, det är så fantastiskt fint ute nu. Vi har fryst ner en massa isblock i olika färger och former som barnen främst använder till att bygga med ute just nu, ännu roligare blir det när vi tillför olika figurer som djur, dinosaurier, pippifigurer etc. Raketerna lekte med is och färg på ljusbordet. De hade en skål varmt vatten bredvid att värma händerna i så de kunde utforska isen en lång stund.

Tisdagens utedag var verkligen lyckad. Vi tände en eld i skogen och började med att barnen grillade pinnbröd och därefter lagade vi kycklingwok på vår nya stekhäll. Att vi skulle ha en utedag i kallaste februari trodde vi kanske inte innan, men vi lovar att det snart kommer igen. Att stå tillsammans med barnen runt elden, känna värmen och prata om allt var magiskt. Barnen har sedan pratat om det restan av veckan. Ur lpfö-18: ” Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra”

Den här veckan har vi äntligen haft alla barn på plats så vi har börjat starta upp vårt tema igen. Som vi skrev tidigare ska temat rymden fortsätta, men vi förflyttar oss närmre jorden. Vi har börjat prata om atmosfären, ozonskiktet och växthuseffekten. Vi kommer se till att bli riktiga miljöhjältar och se vad vi kan göra för att vår jord ska få må så bra som möjligt. Vi kan tex släcka lamporna, när de inte behöver vara tända, sopsortera, inte åka bil i onödan, spara på vattnet, äta mer vegetariskt.

Vi körde några klassiska lekar tillsammans allihop t ex bro bro och breja. Det är lätt att glömma bort dessa gamla lekar när det finns så många aktiviteter att välja på. Men denna tyckte de om! Roligast så klart i slutet när det blev dragkamp och vi ramlade på varann i en stor hög.

Världskristallerna hade ett enormt sifferuppdrag häromdagen. Vi hade ju sparat alla förra årets dagar från almanackan. Nu skulle vi visualisera antalet 365 genom att strö ut alla lappar på golvet. Efter det fick de 31 olika uppdrag där de först skulle lista ut siffran tillsammans och sen leta rätt på samma siffra bland alla lappar. Vilket tålamod de hade! Ur lpfö-18: ” Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar, och förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta”

Som ni vet vid det här laget så är vi alltid ute. Nu när det är kallt är det extra viktigt med kläderna. Era barn har alltid bra kläder vilket vi är tacksamma för, det möjliggör för oss att kunna vara ute så mycket som vi vill. En sak som kan vara bra att tänka på är vantarna och skorna. Extra raggsockor eller ullstrumpor kan vara bra att ha i skorna nu och kanske tunnare vantar under handskarna och tänk på att skalvantar ofta blir alldeles för kalla nu när det är så kallt.