Vecka 3

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 3

Vi har haft en vecka där många barn varit frånvarande. Vi vill tacka er föräldrar som verkligen är förstående och håller barnen hemma så länge det behövs. Men vi saknar er som är hemma ska ni veta, och vi håller tummarna för att ni snart mår bättre och kommer tillbaka till oss.

Det är så roligt att leka ute när vi haft snö och vi hoppas verkligen att den kommer tillbaka till oss, än vill vi ha vinter. Man ser på barnen att de verkligen älskar snön, alla har så roligt och de knappt vill gå in när det är dags för lunch. Vi åker stjärtlapp och vaxduk, det byggs snöslott och snögubbar det lagas snösoppa och mycket mer.

Vi har ägnat veckan åt lite programmering. Först har vi fortsatt låta barnen ”programmera varandra”, nu med hjälp av pilar. Vi har pratat mer om vad programmering är för något. Vi har även programmerat robotar. Vi har haft ett mål, så ska barnen ta Roboten dit genom att programmera in hur den ska gå för att ta sig till mål. De har även tävlat mot varandra. Vi utgår från läroplanen och dessa mål:

Mål ur Lpfö 18:

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik.

Boken Grodan och främlingen har under veckan fångat barnen. Vi läser alltid mycket böcker och de flesta tycker om att lyssna men när man också dramatiserar boken fångar man verkligen alla barnen samtidigt och efter man har läst klart får boken leva vidare och upplevas igen i leken, vilket vi ser som lärorikt.

Nästa vecka är tanken att vi fortsätter på vårt rymdtema. Men nu kommer vi lämna yttre rymden och röra oss närmre jorden. Vi kommer stanna till vid ozonskiktet runt jorden. Vad händer där? Det pratas om växthuseffekten, vad är det? Vi människor behöver minska på våra koldioxidutsläpp, vad är det? och hur kan vi göra det? Många frågetecken vi tänker att vi ska räta ut tillsammans med barnen.

Aktivitetskalendern med viktiga datum ligger nu här på sidan. Kika på den.

Vi vill slutligen passa på att säga att vår gästbok här på hemsidan har länge legat nere, men nu har vi sett till att det är ”up and running” igen. Ni får gärna skriva något där!

Trevlig helg