Vecka 50 och 51

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 50 och 51

Tänk att hela höstterminen nu passerat, vad hände? Känns som om vi började terminen nyligen. Men vilken spännande termin vi haft, så mycket som vi lärt oss den här terminen om rymden. Frågor som vi tagit reda svaren på som vi tidigare aldrig ens funderat över. Men tro inte att vi är klara med rymdprojektet ännu, nej vi har mycket kvar att utforska så det kommer hålla på åtminstone ett par månader in på nästa termin också.

Luciatåget förra veckan blev ett annorlunda luciatåg då ni föräldrar inte var på plats. Men nu var det kanske lite mer av barnens verkliga vardag ni såg. I vanliga fall när vardagsrummet är fullt av vuxna blir barnen kanske lite smånervösa och står alldeles stilla och sjunger, med det är såklart inte det vanliga. Vi tvingar ingen att vara med, de som inte vill vara med är inte det.

Detsamma gäller såklart skapande som vi ägnat en stor del av december till. Några av barnen tycker det är det roligaste som finns och vill vara med på allt. Andra vill prova något ibland, medans det finns de som inte alls vill vara med. Som vi sagt tidigare, så erbjuder vi alla och erbjuder många olika saker för att vi verkligen vill att de ska få chansen, men de som inte vill än måste såklart inte. Men vi ger inte upp, förr eller senare vill alla prova på.

I tisdags hade vi julfest med barnen. Vi följde först ett tomtespår, där barnen plockade upp en massa saker som hör julen till, som tomten tappat. På vägen var också flera frågor upphängda (vilken ska bort) fyra saker som hörde julen till, men en skulle bort. I slutet av spåret träffade vi på tomten. Det var ett spännande möte och alla var säkra på att det var den riktiga tomte, det vet jag sa ett av barnen, för han hade riktigt skägg. Han pratade länge med barnen och han hade varsin julklapp med sig. För att få julklapp behöver man vara snäll och man behöver lyssna på sina föräldrar och man måste också städa sitt rum åtminstone en gång, alla barn var rörande överens om att de alltid lyssnade och städade sitt rum, så då blev det såklart julklapp till alla. Vi tyckte det var väldigt rörande att barnen på hemvägen oroade sig för att de barn som inte var här denna dag skulle bli utan julklapp. Men tomten lämnade också kvar julklappar till barnen som var sjuka eller lediga. För tyvärr har vi den här veckan ett stort bortfall i barngruppen. Halva gruppen är hemma.

Firandet fortsatte hemma med ett gott julbord och disco. Nissan var på ett strålande humör hela dagen. Hon lekte titt-ut med barnen, pratade och skrattade oavbrutet, vi kan inte se henne, bara höra, Men när vi filmar in henne, då syns hon minsann. Så spännande tycker barnen att det är. Hon sa att hon villa smaka på julbordet och såklart fick hon en liten tallrik med mat, som hon snabbt åt upp när barnen vände ryggen till.

Men nu avrundar vi för i år, vi hoppas att det ska komma lite snö under jullovet för just nu är det väldigt lerigt och blött när vi är ute och leker, men framför allt hoppas vi att ni alla får hålla er friska. Vi tackar som vanligt för ett gott samarbete med er föräldrar, utan det skulle inte verksamheten fungera lika bra. Ha en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Ta hand om er så ses vi i januari för en ny termin där vi skapar nya kunskaper tillsammans. Kram till er alla! Catrine & Lotta