Vecka 49

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 49

Så är vi inne i december, med allt vad det innebär. Nisse och Nissan har flyttat in, Nisse hos Catrine och Nissan hos Lotta. Det är två små tomtenissar som inte visar sig, då de mest sover på dagarna, eller håller sig innanför dörren, men lämnar uppdrag och bus till barnen. Det har visat sig att tomtens magiska stoft, som han behöver för att få renarna att flyga har försvunnit. (Ja, ibland tar vi in lite traditioner från andra länder också) Men med hjälp av uppdrag från Nissarna så kan barnen hitta stoftet och på så sätt rädda julen. Barnen får ledtrådar eller gåtor om var stoftet finns och så får de samarbeta för att få tag på det. En dag var det högst upp på en vägg. Då fick de hjäplas åt att klättra dit upp. Ni ska se hur fina barnen är nu när de varje dag sätter sig framför Nissarnas dörr och sjunger några luciasånger, för det tycker de säkert om. Nisse och Nissan kan prata också och aldrig har barnen lyssnat mer uppmärksamt! Ibland snarkar de bara, och då ska vi låta dem vara ifred.

Luciatåget tränar vi på för fullt. Sångerna kan barnen, men det är något helt annat att stå upp ochh sjunga mot att sista i samlingsringen. Några av de yngre barnen dansar hellre än sjunger, eller försöker passa på att hoppa i soffan eller bara fly till lekrummet 🙂 Spännande att se om vi lyckas fånga dem på filmen.

Vi, precis som många andra längtar efter snö. Hoppas vi får en vit vinter i år. Vi märker på barnen att det är inte lika kul i lekparkerna nu när sanden är hård och det är lerigt. Då går vi mer till skogen eller hittar på samarbetslekar har dans och rörelse och andra aktiviteter för att ha roligt ute tillsammans.

Kom ihåg att ta med luciakläder i början på nästa vecka. Vi kommer spela in luciatåget den dagen vi ser att flest barn är på plats. Det är valfritt om man vill vara Lucia, tärna, stjärngosse, tomtenisse, pepparkaksgubbe eller gumma; däremot vill vi inte att man klär ut sig till någon annan action- eller sagofigur, det kan vi göra årets alla andra dagar. Luciatåget vill vi ska få vara en fin tradition med just ”lussebarn”.

Nästa blogg kommer i mitten på vecka 51och det blir då sista bloggen för terminen.