Vecka 17

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 17

Vilken fantastisk vecka vi haft, vädret har verkligen visat sig från sin bästa sida. Nu verkar det kanske inte som om vi har lika tur med vädret nästa vecka som denna, men bra om ni vid soligt väder minns att smörja in era barn med solkräm på morgonen, så fyller vi på efter lunch.

Utflykten som var tänkt den här veckan blev ändrad till en utedag i Gröna Dalen. Nu när vi inte kan ta oss kommunalt pga. viruset har vi svårt att ta oss med bil någonstans utan er hjälp. Vi ska försöka få in en utflykt i närtid, men återkommer med förfrågan vilka som har möjlighet att lämna på utflyktsplatsen klockan 9 och hämta därifrån klockan 14.

Ändå var utedagen en så lyckad dag, vi hade fint väder och upplevde så mycket. Barnen dramatiserade sagan om De tre bockarna Bruse för varandra. Vi tittade på myrstacken där myrorna nu var i full fart. Vi läste Rutan och Randan avsnitt mängd, barnen fick rita och räkna. Vi gjorde natur-matte tavlor och mer därtill, en mycket innehållsrik dag. Skogen ger vår barn mycket gratis balansträning, man ser hur de yngre barnen kämpar med att hålla balansen i terrängen och de äldre balanserar över stock och sten.

Vi har den här veckan liksom förra fokuserat på berättelserna De tre bockarna Bruse och De tre små grisarna. Barnen har fått lyssna på sagorna via Polyglutt och vi har berättat med hjälp av figurerna. Vi har ritat båda sagorna, den här veckan fick de också i en berättarsamling berätta vad de ritat för kompisarna, de har lekt och dramatiserat sagorna och upplevt dem med flera sinnen. Vi har vänt och vridit på sagorna och funderat på hur de skulle blivit om vi gjorde om dem till att det var människor istället för bockar, troll, grisar och varg. Spännande diskussioner. Lpfö2018: Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla intresse för berättelser , bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.

Vi har hunnit med en hel del nya spel också. De yngre föredrog alla spel med babblarna och de äldre verkade gilla Alfons Åbergs tågspel. Men vi måste ge spelen mer tid för att se vilka som blir favoriter. Det är många nya regler att lära sig och det kan vara svårt att koncentrera sig i början. Just nu tycker i alla fall vi vuxna mest om spel som vi kan ta med oss ut i det vackra vädret!

Vi har haft en ny samarbetslek också. Vi vet inte vad den heter men vi kallade den för Corona-leken, för man skulle vara utomhus och hålla två meters avstånd mellan varandra. Och nej; vi skämtar inte om Corona men vi tror inte heller på att vara dödsallvarliga i precis alla samtal kring det. Det var också ett bra sätt att prata om vad “2 meters avstånd” innebär.

Nu har barnen många nya klädesplagg; kepsar, tröjor och annat som hör till våren; tänk på att allt ska vara namnat!

Ha en fin helg!!