Vecka 4

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 4

I brist på snö så har vi istället haft en massa samarbetslekar i våra lekparker. Det gäller att hitta på lite nya uppdrag/ lekar emellanåt när vädret är exakt likadant månad efter månad. Det vore ju roligt om vi kan få en omgång rejäl vinter i alla fall, så vi kan åka lite pulka och göra massa annat kul i snön….Ja, vi får vänta och se.

Förra veckan lekte vi under hökens vingar med de geometriska formerna, då var det lite svårt och vi hjälpte barnen, när vi lekte samma lek den här veckan, hjälpte barnen varandra. Roligt att se hur snabbt de snappar upp ny kunskap. I tisdags var det “kramdagen”, såklart lekte vi då kramkull.

Sista tiden, ja ända sen långt innan jul, har barnen haft lite svårt att leka egna lekar. Inomhus alltså, ute inga problem. Det har mest handlat om att hälla ut alla lådor på golvet och när det är klart vill de spela spel. Och då vill vi att de städar undan först så det finns plats för att spela spel. Svaren har varit i stil med “Va? Städa? Jag?” Eller “Vi kan spela i köket så kan du städa här när vi gått hem.” “Vi orkar inte.” Sen slutar det med att det tar två timmar att städa tillsammans och så hinner vi inte spela spel. Supertråkigt. Så i torsdags tömde vi hela lekrummet på leksaker. I början sprang barnen runt och tyckte det var lite kul och de fick bli lite kreativa och leka utan leksaker. Det gick bra en stund men sen blev det tråkigt. De fick rösta tillbaka endast två av ca 20 lådor. Det blev maskeradkläder och bilar. Nästa vecka kommer de få rösta tillbaka ytterligare leksaker men genast när vi ser att det blir en omöjlighet att städa, då minskar vi antalet leksaker igen. Tror faktiskt vi gör barnen en tjänst här, vi har en känsla av att det kan vara roligare att leka med färre saker och att de byts ut oftare istället.

Vi har nu börjat med Kungaskogens bok nummer två. Vännerna går på utflykt. I handlingen lär barnen sig bla om viktiga värdegrunder, hur man är vänner, hjälpas åt och samarbeta, regler, vinna, förlora, dela med sig, räkna, livsstil, hälsa och miljö. Vi lär också om naturen , djur, närodlat, hållbart och teknik och mer därtill. Vi kommer under terminen arbeta med Kungaskogen som ett tema, parallellt med tema om bokstäver. Mer om det berättar vi nästa vecka.

Vi är även igång med våra utegrupper som vi har tillsammans med Hacer. De äldsta barnen börjar med Grön Flagg gruppen, där v i lär mer om djuren och naturen i vår skog. De yngsta barnen börjar i språkgruppen och barnen däremellan börjar i mattegruppe, sedan roterar vi grupperna så alla hinner vara i alla grupper.

Ha nu en trevlig helg så kör vi nya äventyr nästa vecka