Vecka 38

Dagmamma, brunna, dagbarnvårdare, familjedaghem, pedagogisk omsorg

Vecka 38

Vi startade veckan med en utflykt till Lillsjötoppen. Vilken fantastisk utsikt vi möttes av och även om det var lite blåsigt så sken solen. Vi ville här uppleva naturen med våra olika sinnen. Syn: Barnen tittade långt bort, de tittade nära, de tittade med hjälp av kikaren och till sist supernära med luppar. Hörsel: Vi satt alldeles tysta och lyssnade efter vad vi kunde höra. Barnen berättade på en gång att de hörde vinden, träden, löven, fåglarna. Vi som hade gissade att de först skulle höra bilarna och kompisarna, men så fel vi hade, de hörde en massa naturljud på en gång. Känsel: Barnen kände både på sten, sand, grus och på gräs, mossa och löv. Stenarna känns kalla och hårda, men mossan vill man krama. var det ett barn som uttryckte. Lukt: Vi luktade på olika blomster, på gräset och i luften. Kan man känna om olika årstider luktar olika var en fråga från oss, det trodde inte barnen. Men senare under veckan när det blev kallt var det fler av barnen som kom och sa att det luktade både höst, vinter, kallt. Tiden räcker inre alltid till så när vi skulle uppleva smak fick vi istället för att fundera över naturens smaker, smaka på lunchen. Det gjorde vi vid badplatsen. Ännu en härlig utflyktsdag med barnen.

Vi har firat en födelsedag i veckan, födelsedagsbarnet valde att leka bl.a Bockarna Bruse. En rolig lek där vi passar på att fokusera på matematiken i leken. Avslutade det firandet med en fruktsallad och skönsång.

Grön Flagg gruppen har fortsatt att titta på myror under veckan. Vi har tittat närmare på myran i lupp. Räknat hur många ben myrorna har, vilket inte var lätt för barnen då myrorna inte var så samarbetsvilliga att de ville sitta still. Barnen tillverkade varsin myra när vi vara i skogen.

Språkgruppen har haft olika samarbetsövningar; balansövning på trädstockar där barnen ska byta plats med varann, bygga ett torn av pinnar utan att tornet rasar och dansa runt ett träd utan att släppa varandras händer. Vi har också pratat om hösten och jämfört med andra årstider; Varför kan vi inte ha sandaler och shorts nu? Längtar vi tillbaka till sommaren? Vilka roliga saker brukar vi göra på hösten? Måste djuren också klä på sig när det blir kallare? Vilken årstid kommer sen? Vi såg att de flesta träden fortfarande är gröna. Vi ska kolla igen om några veckor…..